Foto av bygd på Vestlandet

Kommer tettere sammen på Giske!

Giske (uttales “jiske”, som etternavnet til den kjente politikeren Trond Giske) er en sjarmerende øyperle rett nord for Ålesund. Som resten av Vestlandet er den herjet av røft og uforutsigbart vær, men om ikke regn og vind plager deg – eller du kommer i riktig tid til å oppleve øya i strålende solskinn – så er den en fantastisk del av både norsk natur og kulturarv. Giske er navnet både på øya og kommunen, og som sistnevnte består den også av øyene Vigra, Godøya og Valderøya. Vigra er kjent for å huse Ålesund sin flyplass.

Foto av bygd på Vestlandet

Giske er hjem for flere historiske steder som går helt tilbake til vikingtiden, og noen mener (dog er det omstridt) at noen funn av menneskelig aktivitet her strekker seg å langt tilbake som 10 000 år, som plasserer det omtrent da storisen som omkranset hele Skandinavia trakk seg tilbake. Man har også funnet mange rester fra vikingtiden, og levninger av den gamle Giske-ætten lever den dag i dag. Det var også de som fikk bygget Giske Kirke i 1033, som fortsatt er aktiv den dag i dag. Menneskene på den tiden fikk kanskje ikke sunnere hud med medisinsk peeling , men de visste å skape sammenknyttede samfunn hvor mennesker tok vare på hverandre og naturen rundt seg.

Også i moderne tid har Giske gjort seg bemerket. Sist ble de dekket i internasjonale medier for musikkstudioet Ocean Sound Recordings. Det er et nymotens analog- og digitalstudio som er bygget helt nede ved havet og tilbyr en unik atmosfære for å jobbe med musikk. Det temperamentsfulle, voldsomme havet, det uforutsigbare været og en stjernerik nattehimmel omkranser byggene. Legendariske band som A-ha, Arcade Fire og Sampha har alle spilt inn låter i studioet som er dømt til å få en legendestatus i kommende tiår. Det er ikke rart det er lett å finne inspirasjon i de omgivelsene.

Tradisjonelt båthus på Vestlandet

Du får rett og slett ikke samme effekt i LA, hvor varmegrader, palmer, motorbrøl og store fester avtar hverandre og distraherer den kreative prosessen. Men Ocean Sound er ikke øyas eneste kreative prosjekt. Ivrige sjeler blant øyas innbyggere har også siden 1995 satt opp Giskespelet, som tar med tilskuere tilbake til vikingtiden. Det begynte som et skoleprosjekt ved Giske barne- og ungdomsskule, og har vokst til å bli en kjær tradisjon på øya.