Musikkens tidløse karakter

Selv om ulike sjangre ble utviklet i tidsepoker, og i stor grad avspeiler smak og preferanser for sin tid, har musikken i stor grad en tidløs karakter. Som kunst og andre kulturuttrykk generelt, kan musikk nytes uavhengig av tiden den oppsto i, og handler nesten like mye om personlig smak som generelle trender.

Noen har for eksempel en forkjærlighet for klassisk musikk, en sjanger som har forandret seg lite siden Wienerklassisismen på 1700-tallet. Andre er rockeentusiaster, og mener standheftig at det kun er 60-tallsrock som gjelder, ført an av britiske og amerikanske rockeband fra den tiden.

I dagens teknologi- og informasjonskultur, er det på mange måter lettere å orientere seg i de ulike stiluttrykk og sjangrene som gjaldt i tidligere perioder, og med dette oppdage musikk man kanskje ellers aldri ville tenkt på å lytte til. Samtidig er det et paradoks at noe av gammel musikk kan drukne i den massive musikkproduksjonen i de siste tiårene, og med det havne i skyggen av den mer kommersielle musikkulturen. På grunn av dette, sverger noen til tradisjonelle avspillere, som CD- og LP-spillere. På den måten blir selve avspillingsmediet også et uttrykk for personlig musikkstil.