Går du med en drøm om å kunne beherske et instrument? Kanskje har du alltid gått med en liten artist i magen, og innerst inne sett for deg å spille i band? Eller kanskje du har barn som du ønsker å gi muligheter til, ved å introdusere dem for musikkens verden. Mulighetene er mange, og vi gir deg her noen argumenter for og imot de mest klassiske instrumentene, slik at valget kanskje blir litt lettere.
Gitar
En selvsagt fordel med dette instrumentet er at det er et relativt lett tilgjengelig instrument som er lett å ta med seg, eller låne. I tillegg kan det fås i så og si alle prisklasser, helt ifra 500-lappen for en klassisk kassegitar i det nedre sjiktet, til el-gitarer fra kjente musikere. Sistnevnte går gjerne for beløp i hundretusen- til millionklassen.
Gitarspilling er relativt enkelt å lære. Har man noen få grep inne kan man spille flere enkle sanger, for så å bygge på etterhvert. Går man til anskaffelse av en lærebok i gitarspilling, eller finner noen instruksjonsvideoer på nett, kan man lære en god del på gitaren på egen hånd – uten lærer eller kurs.
Fiolin
Å mestre en fiolin til fulle krever stødig teknikk, noe som tar mange år med iherdig trening. Bare det å få musikken til å høres vakker ut tar tid, da det i starten er vanskelig å få tonene helt rene. Det er ikke uten grunn at fiolinspilling er ansett som en øvelse i selvdisiplin og tålmodighet, og ofte står høyt på listen hos ambiøse foreldres forventninger til sine barn. Men, nettopp på grunn av at det er arbeids- og tidkrevende å bli en god fiolinspiller, er det kanskje færre som kommer opp på toppnivå med dette instrumentet, sammenlignet med for eksempel den mye mer populære gitaren. Nettopp derfor er nok også gode muligheter for dem som kommer seg gjennom slitet.
Har du barn du ønsker å sende til fiolintimer, er det bare å starte. Caroline Lumsden, som underviser i strenginstrumenter ved Junior Trinity College of Music in London, anbefaler at man starter allerede ved seks års alder.
Piano
I likhet med filionspilling, krever pianospilling tålmodighet og selvdisiplin, med mange, mange timer bøyd over tangentene. Med en basiskunnskap om takt og tone i bunn kan man imidlertid lære seg å spille en rekke enklere sanger som kan brukes som ren egenterapi, eller som underholdning i sosiale lag.