Musikk er et verktøy som kan brukes til å etablere en stemning og sette atmosfæren i mange sammenhenger. Musikk benyttes blant annet som et virkemiddel i film, teater og musikaler. Nesten alle forestillinger og teatralsk drama bruker musikk i en eller annen form. Opera, musikaler og ballett er blant sjangrene hvor musikk har en svært sentral rolle, mens det i andre sjangere kan ha en mer tilbaketrukket, men fortsatt vesentlig funksjon.
Opera
Ideen om å fortelle en historie ved hjelp av musikk, dikt, tekst og/eller skuespill har eksistert siden de første sivilisasjonene så dagens lys. Opera er en klassisk variant av dette, og består av flere musikalske stykker som blir resitert for å fortelle en historie. Ulike varianter av opera har eksistert siden antikken, hvor noen av dem også har inkludert fragmenter av dialog og dans for å formidle historien. De blir alltid utført foran et levende publikum, ledsaget av et orkester eller et mindre musikalsk ensemble. Det finnes ulike typer operaer, som den italienske operaen, franske operaen og engelskspråklige operaen. Jacopo Peri som i 1597 skrev Dafne, regnes som den første til å skrive det som etter moderne standarder vil kalles en opera.
Musikaler
Musikaler har noen fellestrekk med operaen, først og fremst at handlingen og dialogen formidles ved hjelp av sang og musikk. Noen sliter derfor med å skille musikaler fra opera, men de er veldig forskjellige typer kunst. Musikaler er typisk mer drevet av historie, mens operaer typsik setter musikken først, og lar historiefortellingen komme i andre rekke. Musikaler er også en sjanger som som i større grad er bedre egnet for hele familien. Mens operaforestillinger stort sett vil slå dårlig an blant barn, kan musikaler være svært fascinerende for de yngste. Det er imidlertid viktig å ta en prat med de yngste før man går i teateret. Det er viktig å være oppmerksom og respektfull. Et besøk hos kidsbrandstore kan også sikre at man følger de uskrevne kleskodene på forestillinger som dette.
The Beggar’s Opera ble skrevet av John Gay i 1728, og har siden blitt ansett som forløperen til dagens musikaler. Det var det første musikalske showet som blandet dialog med sanger. Operafantomet, eller the phantom of the opera, har som har blitt kalt Londons største kjærlighetshistorie, er et annet verk som har vært med på å videreutvikle og definere sjangeren. Operafantomet var opprinnelig en roman, utgitt av franskmannen Gaston Leroux i 1910, men har senere blitt omgjort til musikaler både på film og scener. Mest kjent er kanskje Andrew Lloyd Webbers utgave fra 1986. Den tragiske kjærlighetshistorien har også blitt fremført på scener i 35 land, og 160 byer. Norge vil snart bli lagt til den listen. Stykket har også blitt oversatt til 15 ulike språk, har vunnet 70 store internasjonale priser, og har sørget for billettinntekter for mer enn 6 milliarder dollar.