Slik påvirker musikken kroppen din

Musikk kan vekke sterke følelser. Musikkopplevelsen fanger et bredt spekter av sanseapparatet, ikke bare hørselen – noe som gjør at musikk er en fysisk opplevelse like mye som en mental en. Musikken har til og med evnen til å vekke fram minner. Dette kan du kanskje kjenne deg igjen i, om du har en spesiell låt du lyttet til under spesielle anledninger eller perioder i livet. Kanskje har du og kjæresten en sang som er “deres” sang, fra tiden dere møttes? Musikk fra barndomsårene kan være et annet eksempel som kan vekke sterke minner.

— Det finnes en teori i musikkpsykologien om at det er emosjonell smitte som utløser følelser når vi hører på musikk. Når musikken vi hører minner om en følelse, smitter denne følelsen over på oss, sier professor I musikkterapi, Even Ruud .

Dette skyldes at sanseinntrykkene vi gjør oss når vi lytter til musikk, går rett inn i følelsessenteret i hjernen. Dette er også noe av bakgrunnen for at man kan forsøke å muntre seg selv opp med musikk når man har en dårlig dag, og at man kan velge sjanger etter humør i mange avspillingsapper. Musikken kan rett og slett være medisin – uten resept.